събота, 17 май 2014 г.

Работна тетрадка

Изработването на работна тетрадка по дадена тема (в случая по зоология) е един много интересен и занимателен начин за запомняне на най-важната информация изучавана от детето. Вместо да попълва тестове с няколко възможни отговора или  готови тетрадки от типа "попълни празните места", то може да прочете примерно за жизнения цикъл на насекомите, след което:
  • да опише новите думи, които е научило и тяхното значение,
  • да напише кратка статия, разказ или дори приказка по темата,
  • да нарисува и оцвети диаграма, 
  • да нарисува схема на метаморфоза на пеперуда и на водно конче,
  • да опише разликите между пълната и непълната метаморфоза,
  • да нарисува насекомо и означи частите му,
  • да направи някой от предложените експерименти и да опише резултатите от него,
  • да залепи снимки показващи различни видове мимикрия при насекомите,
  • да украси с красиви рамки страниците в своята тетрадка,
  • да му хрумнат още много идеи за научния дневник, който води.
И така, докато учи, детето ще създаде интересна и уникална тетрадка в дадена област, която ще продължава да използва и през следващите години. Ще има на разположение тетрадки подобни на популярните на времето детски лексикони, но изпълнени с много по-смислена информация. :)

За направата на работната тетрадка могат да се използват:
  • чисто нова тетрадка или бележник (обикновено голям формат, за да могат да се слагат по-големи картинки когато е необходимо). За предпочитане е листовете да могат да се късат лесно (примерно както са тетрадките със спирали), защото понякога детето ще иска да направи някоя рисунка по-добре. :)
  • папка с листове. Този вариант е за препоръчване, когато детето прави страниците на компютър и ги разпечатва. Също така, по този начин страниците могат да се разместват по-късно, ако се добави нов раздел. Всеки нов раздел може да има листове с различни рамки, заглавен ред или различен цвят.

Работна тетрадка в папка
Обикновено децата не се раждат научени как се попълва тетрадка по дадена тема, затова в началото ще имат нужда от помощта ви. В зависимост от възрастта и уменията им може да прецените, че е по-добре да направите лапбук (lapbook) - папка с малки сгъваеми книжки, които детето предимно оцветява (или се опитва да прочете). Обикновено малките  книжки се пишат (или разпечатват) върху различни на цвят листове и се сгъват по интересни начини, така че крайния вариант става доста весел на цвят. Но по-важното е, че малките деца обичат тези книжки и могат да ви ги преразказват дълго време :)
Лап-бук с мини-книжки
Изработването на тетрадка е свързано с търсене на информация и преценяване как тя да бъде подредена и представена. Това са важни умения, които детето ви може да усвои постепенно, така че бъдете търпеливи и му помагайте да се научи да я попълва самостоятелно.

Ако решите да започнете да водите работна тетрадка с децата си, докато изучавате зоология, ще се радваме да публикуваме снимки с готови страници или такива показващи процеса на няблюдение, четене, мислене, писане, рисуване, рязане и останалите творчески дейности, които ви хрумнат.

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.